Yarasa Gübresi Kullanınca Üretim İki Katına Çıktı

media
Gelişmiş ülkelerin ekolojik ve organik tarımda kullandığı yarasa gübresini,Türkiye yeni keşfetmeye başladı.
Gelişime açık çiftçiler,tavsiye üzerine kullanıldıkları bu gübreyle üretimlerini %100 arttırdı.

Eskişehir'in Bingazi ilçesinde,denemek için iki yerde yarasa gübresi kullanıldığını söyleyen Fide Üretim Tesisi İşletmesi Adnan Kayalı,susuzluğa direnç,üründe artış,kalitede yükselme,doğallık ve tonajda artma gördüğünü belirtti.
Yarasa Gübresinin fiyatının yabancı menşeili gübrelerle eşdeğer olduğunu ifade eden Kayalı,Desteklenirse kimyasal gübrelere gerek kalmayacabilir.
Damlama sulamada kullanılacak hale getirilmesinde hamlaştırılmarılında fayda var dedi.

Ankara'nın Nallıhan ilçesinde ilk deneyenlerden biri olan Ömer Bey'de yarasa gübresinden çok memnun olduğunu söyledi.
Zamanında kullanıldığında netice almadığına dikkat çeken Ömer Bey "Salatalık,fasulye ve barbunyada kullandım.
Serada daha fazla netice aldım.
Önce salatalığın bir serada denedim,%100 artış gördüm.
Kullandığım yerde 20 tane meyve varsa,kullandığım sırada 41 tane oldu.
Boy olarak bir karış fark etti.
Fiyat olarak biraz daha pahalı ama aşırı değil.
Bulursam kullanmayı düşünüyorum"şeklinde konuştu.
Nallıhan'ın Yenice köyünde ilk defa 2009 yılında kullanan Erdal Okyay ise faydasını gördüğünden yarasa gübresini hala kullanmaya devam ettiğini belirtti.
Karpuz,kavun,salatalık ve patlıcan gibi mahsullerde üretiminin bir kat arttığını kaydeden Okyay,"Daha önce fenni gübre kullanıyordum.
Yarasa gübresini normal miktarda kullanmak lazım,fazla olunca zarar veriyor.
Pahalı olduğu kadar da faydalı"dedi.

Yoğunluk açısından Avrupa,da ilk sırada yer alan Türkiye'de 100 bine yakın mağara bulunuyor. Buralarda yaklaşık 6 milyon ton yarasa gübresi rezervi olduğu tahmin ediliyor.
Bünyesinde azot,fosfor ve potasyum gibi makro elementler bulunan yarasa dışkısı,konsantre gübre kabul ediliyor.
Türkiye'de kullanan üreticilerin %100 verim aldığı bu gübre,başta İsrail olmak üzere Hollanda,Fransa,Belçika,Almanya,Japonya,ABD,ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor.

Özkar Gübre Genel Müdürü Harun Serbest,yarasa gübresinin tamamen doğal olduğunu belirterek ,Türkiye'de keşfedilmeyi bekleyen 100 bin civarındaki mağarada,yaklaşık 6 milyon ton bulunduğunu aktarıyor.
Saf halinin kullanılmadığını dikkat çeken Serbest,şunları dile getiriyor;"İnternet sitelerinde dolaşan,Toros dağlarında yıllardır keçi otlatan çobanların kilosu 5 dolardan yarasa gübresi satarak köşeyi döndüğü haberleri gerçeği yansıtmıyor.
Batman'dan telefon eden bir vatandaş,kilosunu 20 kuruştan aldığımızı söylediğimizde hayal kırıklığı yaşadı.
İşlenmiş yarasa gübresi Avrupa'dakai marketlerde 5-13 euro arasında ama Türkiye'de 3-5 liraya satıyoruz.
İnsanlar yanlış bilgilendiriliyor.
Mağaradan çıkardığımız yaş yarasa dışkısının ancak %40'ını kuru gübre haline getirebiliyoruz."

Yaras gübresinin her türlü bitki yetiştirme işleminde kullanıldığını anlatan Genel Müdür Serbest,şu bilgileri veriyor;"Toprağa karıştırıldığında,su gereksinimini azaltır.
Kullanıldığı bitki,kısa sürede başta kökleri olmaz üzere yaprak ve boyda çok hızlı gelişme gösterir.Bitkiye etki eden dış faktörlerden humul ve kızılcık gibi böcekleri uzaklaştırdığı gözlenmiştir.
ABD tarımında,%88 oranında yarasa gübresi kullanılmaktadır.
Toprak verimini arttırmakta,daha çabuk olgunlaşan ve daha kaliteli meyve sebzeler elde edilmesini sağlamaktadır."
Yorumlar: 0
Yorum Yok
Yorum yazmak ister misiniz?

E-posta adresiniz görünmez, lütfen tüm alanları doldurunuz.*